Naar de beginpagina...  
Naar de beginpagina... Naar de beginpagina...
Naar de beginpagina...  
 

Erfelijkheid van epilepsie en familiaal voorkomen van epilepsie en koortsstuipen

De kans dat ouders die geen epilepsie hebben een kind met epilepsie hebben is ongeveer 1% (dit is de frequentie van epilepsie in de bevolking).

  • Epilepsie die veroorzaakt is door een letsel verworven tijdens het leven, zoals bijvoorbeeld een litteken na een trauma of hersenontsteking, is niet erfelijk.
  • Verschillende vormen van epilepsie zijn gedeeltelijk erfelijk bepaald, waarbij het risico ongeveer 5% bedraagt dat nakomelingen epilepsie hebben.
  • Bepaalde vormen van epilepsie zijn autosomaal dominant erfelijk, dat wil zeggen dat de kans dat nakomelingen epilepsie hebben 1 op 2 bedraagt.

Verschillende vormen van epilepsie komen in families voor. Deze vormen verlopen veelal mild. Indien epilepsie of koortsstuipen, of beide, voorkomen in uw familie, kan dit worden nagekeken. Hiervoor is in de eerste plaats de bereidheid van de familieleden nodig om aan zo’n onderzoek deel te nemen. Aan ons centrum houden we ons actief bezig met het volledig nakijken en opwerken van families met epilepsie. Dit is niet alleen belangrijk voor het wetenschappelijk onderzoek, maar het vinden van de oorzaak kan belangrijk zijn voor familieleden die aan gezinsuitbreiding denken, en genetisch advies wensen.

Hoe moet U tewerk gaan indien epilepsie of koortsstuipen, of beide, in uw familie voorkomen, en U wenst dit te laten nakijken?

  1. Stel een lijst op van alle familieleden met naam, adres, telefoon, eventueel e-mail adres.
  2. Print volgend formulier af en laat dit door alle familieleden invullen.
    Stuur de lijst met namen en de ingevulde formulieren naar Prof. Dr. W. Van Paesschen, afdeling Neurologie, Herestraat 49, 3000 Leuven, of via e-mail: wim.vanpaesschen@uz.kuleuven.ac.be
  3. Op een afgesproken tijdstip en plaats (bv. op de raadpleging in UZ Gasthuisberg of bij een familielid thuis) komen we samen. Iedereen wordt dan ondervraagd en onderzocht, en een bloedstaal wordt afgenomen.
  4. U komt nadien eventueel naar UZ Gasthuisberg voor een EEG en KST scan van de hersenen. Deze studies verlopen strikt confidentieel, en werden goedgekeurd door het Ethisch Committee van UZ Gasthuisberg.